Det mesta var som det varit under tidigare år då Marinbasen, som är en del av försvarsmakten, visar upp sina kraftfulla verktyg under Marindagen. Bland annat kunde de drygt 9000 besökarna titta på fartyg, flyg och fasta övervakningssystem längs med kusten under årets uppvisning.
– En del är nytt även om det mesta är sig likt. Det nya är att vi bland annat har haft en vi bland annat har Signatur- och vapenkontrollpluton på plats som bland annat visar upp en värmekamera, som mäter infraröd strålning. Sedan visar vi upp en 12/80-kanon, som är en del i utställningarna kopplade till våra världsarv, säger Carolina Lorentzson Nilsson, kommunikationschef på MarinB.
Hon säger att just området kring Östersjön är det viktigaste marina området att skydda för svensk del, men att det finns andra platser som är viktiga likaså.
– Just Östersjön är ett av fokusområdena i vår absoluta närhet men självklart inte det enda. Vi har ständig översikt över alla vattnen runt vår kust, säger hon.
Ändrad världsbild ger ökad säkerhet
Flera faktorer har vägt in i det säkerhetsläge som skapats kring evenemanget. Ungdomar under 18 år fick komma in i målsmans sällskap utan att visa legitimation. Övriga personer som hade svenskt medborgarskap, fick tillåtelse att medverka under dagen.
– Vi har ett förändrat omvärldsläge och därför släpper vi bara in svenska medborgare. Örlogshamnen är en viktig marin plats för det svenska försvaret. Då behöver vi tänka på säkerhetsläget, säger Carolina Lorentzson Nilsson.
Säkerhetsansvariga inom försvarsmakten ser en hotbild i samband med de tidigare försök till inkräktande, som gjorts på viktiga platser i Sverige och Europa.
– Omvärldsläget tillsammans med intrångsförsök samt Örlogshamnens och fartygens betydelse för försvaret av Sverige gör att vi måste ta säkerheten på allvar. Vår säkerhetsanalys har resulterat i att vi därför är tvungna att vidta de här åtgärderna, säger Anders Engqvist, som är säkerhetschef på Marinbasen.