Delad bild. Vänster: naken gren framför sjö. Höger: person med blå tröja vid vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör klimatpsykolog Frida Hylander berätta om vad du själv kan vara uppmärksam på hos andra, när det kommer till klimatångest. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Ångest kring klimatet alltmer vanligt – främst bland unga

Publicerad

Att känna oro och ångest inför framtiden kopplat till klimatet är vanligt – framför allt bland yngre och kvinnor.

Klimatpsykolog Frida Hylander säger att ångesten kan te sig på flera olika sätt.

– De som känner mest ilska har störst chans att förändra.

Frida Hylander, som är legitimerad psykolog och inriktar sig främst på klimat- miljö- och hållbarhetsfrågor, gästade Karlskrona för att i samband med en föreläsning prata om den problematik som blivit allt vanligare i samhället. Nämligen klimatångest.

– En majoritet av befolkningen oroar sig för klimatkrisen och hur det ska bli i framtiden, men sen finns det de som verkligen lider av det. Och det är vanligare bland unga människor att känna jobbiga klimatkänslor. Kvinnor oroar sig också mer än män, säger Frida Hylander.

Ilska eller hopplöshet

Ångestkänslorna kring miljö och klimat kan vara många, menar klimatpsykologen. Det handlar om både ilska och frustration, men även om ledsamhet och hopplöshet. En tröst att hitta kan vara gemenskapen med andra som känner liknande känslor.

– Du skulle behöva agera mer tillsammans med andra människor, för att få upplevelsen av att du spelar en viktig roll i att skapa förändring. Och samtidigt få hjälp med dina jobbiga känslor, säger Frida Hylander.

I klippet ovan hör du klimatpsykologen berätta mer och om vad du själv kan vara uppmärksam på hos de i din närhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.