Kvinnlig anställd fick lämna sin tjänst i regionen. Foto: Johan Nilsson/TT

Anställd i sjukvården tog olovligen del av journaluppgifter

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnlig anställd på Region Blekinge har fått lämna sitt jobb efter att vid flera tillfällen olovligen tagit del av patientinformation. Detta efter en överenskommelse med arbetsgivaren.

– Det ska handla om sex individer, säger Boris Svensson, verksamhetschef på Region Blekinge.

En anställd på Region Blekinge ska olovligen ha tagit del av patientuppgifter. Hon fick en varning i november i fjol och nu under sommaren har hon varit avstängd med lön samtidigt som regionen undersökt om hon läst fler journaler utan att ha rätt till det.

Trots att regionen ser allvarligt på detta så valde man att inte polisanmäla den kvinnliga anställda.

– Det är en individuell bedömning i varje fall, det finns ingen generell, så här gör vi alltid, säger Annika Mellquist, Hälso- och sjukvårdschef på Region Blekinge.

Efter utredningen meddelade regionen att man ville avskeda kvinnan men parterna kom överens om att kvinnan köptes ut från sin tjänst för tre månadslöner.

– Vi har valt vår väg här, vi har agerat utifrån en arbetsgivarperspektiv och med de lagar som vi behöver förhålla oss till, säger Annika Mellquist.

Kvinnan nekar inte till att hon besökt journalerna, men menar på att det funnits en logisk anledning till detta. Enligt kvinnan är det vanligt att medarbetare besöker journaler i arbetsrelaterade sammanhang utan att alltid journalföra, detta på grund av stressig arbetsmiljö och otydliga rutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.