Apotekaren har själv ansökt om att få sin legitimation återkallad, efter elva år som receptarie. Foto: Pontus Lundahl/TT

Apotekare i Blekinge förfalskade recept – förlorar nu sin legitimation

Publicerad

En apotekare i Blekinge, som tidigare i år anmäldes för att ha förfalskat recept i ett halvårs tid, får nu sin legitimation återkallad med omedelbar verkan.

Vid kontroll framkom att apotekaren hade förfalskat recept genom att ange olika läkare som fiktiva förskrivare. Apotekaren hade också manipulerat befintliga recept genom att ändra till större förpackning men lämna ut förskriven mängd till kund – och behålla de bortplockade tabletterna själv.

Tillfällena som identifierades sträckte sig under ett halvårs tid.

På egen begäran

Medarbetaren stängdes av och polisanmäldes när händelserna uppdagades, och fick senare även lämna sin tjänst.

Nu har apotekaren själv ansökt till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om att få sin receptarielegitimation återkallad, efter elva år. Nämnden har nu fattat beslutet och legitimationen har indragits med omedelbar verkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.