En person tittar ut genom ett öppet fönster i en tegelbyggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan de nya reglerna tolkas så att det går att bygga sovrum utan fönster? Spela klippet för att få förklaringen. Foto: Erik Lundmark/SVT

Arkitekter kritiserar Boverkets nya byggregler: ”Vi kan få fönsterlösa rum”

Uppdaterad
Publicerad

Boverkets nya byggregler ska främja innovation. Men Sveriges arkitekter ser en risk att de istället leder till fönsterlösa sovrum.

– Jag tror inte att man kan komma på något mer innovativt än fönster, säger organisationens ordförande Emina Kovacic.

Boverkets nya byggregler träder i kraft i sommar men det har inte varit utan debatt. Under beredningsarbetet har flera remissinstanser varit kritiska, bland annat fack- och intresseorganisationen Sveriges Arkitekter.

– Vi tycker att man har gått ett steg för långt med de här byggreglerna, säger Emina Kovacic som är ordförande och stadsarkitekt i Karlshamns kommun.

Den största förändringen är att de allmänna råden plockas bort och att det istället införs funktionskrav, som gör det möjligt för byggherren att ta till mer än en lösning.

Ser en risk för fönsterlösa sovrum

Sveriges arkitekter ser risker med flera av de nya flexibla funktionskraven. Bland annat bestämmelserna kring ljusinsläpp. I de nya byggreglerna förändras nämligen sättet som mängden dagsljus i en lägenhet beräknas.

– Som reglerna är skrivna så ser jag en risk att vi kan få fönsterlösa rum, säger Emina Kovacic.

Sovrum utan fönster? Spela klippet ovan för att höra hur det skulle kunna gå till och höra Boverkets svar.

Frivillig takhöjd

Boverket plockar även bort kravet om 2,40 meter i takhöjd. I de nya byggreglerna står det istället att det ska vara en tillräcklig takhöjd.

– Det är just för att vi inte vill ha några låsningar och det innebär att man i vissa fall kan frångå det här vedertagna måttet på 2,40. Inte minst när det gäller förändringsarbete där det tidigare varit svårt att komma runt det här måttet.

Men Emina Kovacic tror att bestämmelsen kan få motsatt effekt.

– Om man sänker takhöjden så minskar flexibiliteten, säger hon.

Den nya byggreglerna träder i kraft 1 juli. Under ett år är det sedan en övergångsperiod där de gamla och nya gäller samtidigt. Från och med 1 juli 2026 gäller endast de nya byggreglerna.

Det är är Boverkets nya byggregler

  • Arbetet med de nya byggreglerna har pågått sedan 2019.
  • Boverkets mål är att de nya reglerna ska främja nya tekniska lösningar och öppna upp för användandet av nya material och metoder.
  • Under arbetet har fler remissinstanser kritiserat de nya byggreglerna. bland annat, Sveriges arkitekter, Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och regioner.
  • I december 2024 klubbades de nya byggreglerna igenom.
  • Den största skillnaden är att Boverket plockar bort nästintill alla allmänna råd och istället övergår till funktionskrav som tillåter mer än en lösning.
  • Boverkets ambition är att inte reglera mer än nödvändigt.
  • De nya byggreglerna införs den 1 juli 2025 med en övergångsperiod på ett år. Under den tiden gäller både de gamla och nya byggreglerna samtidigt.

Källa: Boverket.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.