• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Arrendestriden över

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen tar inte upp arrendebråket mellan greven på Trolle Ljungby och frälsebönderna i Edenryd.

Därmed är konflikten över – för den här gången.

Hela den uppmärksammade kampen visas på SVT, i en dokumentär gjord av filmaren Per Anders Rudelius i Karlshamn.

Striden om greve Hans Gabriel Trolle Wachtmeisters krav på höjda arrenden slutade med att hovrätten beslutade om en betydligt lägre höjning än vad fiedekommissets innehavare ursprungligen begärde.

Men vägen till beslut var lång och plågsam för lantbrukarna Per-Axel och Nils-Åke Ohlsson, vars kamp i vardagen skildras i filmen.

– När jag beslutade mig för att följa det här fallet så öppnades en helt ny värld för mig. Det kändes som att förflyttas tillbaka i tiden, säger Per Anders Rudelius.

Resultatet av flera års arbete slutade med dokumentären ”Greven och frälsebönderna” som visas i SVT i morgon.

– Jag hoppas att filmen ska väcka debatt och ökad kunskap, säger filmaren från Karlshamn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.