Taha Jafaar och Isac Olander har gjort en modell av Christer Fuglesangs rymdskepp som de ska gav till honom efter föreläsningen. Foto: SVT

Astronautbesök på Karlskronaskola

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen får Wämöskolan i Karlskrona celebert besök av Sveriges ende astronaut, Christer Fuglesang.

Åttondeklassarna på Wämöskolan som idag får träffa Christer Fuglesang och diskutera rymden.

– Det är coolt med rymden för man vet inte hur stor den är om man pratar om att den aldrig tar slut, säger Linnéa Lindblom, elev.

Förutom att få höra om den svenske astronautens rymdäventyr kommer särskilt fokus för några av eleverna bli att prata om Mars.

Några elever har fått tre frågor av Fuglesang som de har diskuterat: hur tar vi oss till mars, hur överlever vi och vem bestämmer där? 

– I början ska man bara skicka dit ett fåtal personer och det är nog viktigt att bestämma vem som styr, säger Linnéa Lindblom.

TV: Se hela inslaget här

Överaskade Fuglesang

Taha Jafaar och Isac Olander har gjort en modell av Fuglesangs rymdskepp som de gav till honom efter föreläsningen.

– Det var stort och kul och det verkade som han uppskattade det väldigt mycket, säger Isac Olander, elev.

– Det kändes jättecoolt, säger Tahar Jafaar, elev.

Besöket del av skolturné 

Under tre dagar reser Christer Fuglesang runt till fem grundskolor och ett universitet längs Sveriges östkust. Skolturnén arrangeras av myndigheten Rymdstyrelsen.  

– Rymden fascinerar de flesta och väcker samtidigt nyfikna frågor. Jag hoppas att mitt besök kan hjälpa till att stimulera intresset för naturvetenskapliga ämnen hos både elever och lärare, säger Christer Fuglesang. 

Skolturnén finansieras av Rymdstyrelsen och är ett led i myndighetens arbete för att främja intresset för naturvetenskap och rymd hos svenska skolungdomar.

Hittills har runt 25 000 elever på ett 70-tal skolor över hela landet fått besök av Sveriges enda astronaut. I år genomförs skolturnén för tionde gången. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.