Ordförande i hälso- och sjukvårdsnämden Ander Lund och en flagga för region Blekinge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En avgift på 100 kronor är på väg att införas för ambulansvård i hemmet. Spela klippet för att höra Anders Lund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, berätta varför. Foto: SVT

Patientavgift på väg att införas för tomma ambulanser

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansvården i Blekinge är gratis, men det kan komma att ändras i vissa fall.

I november ska regionfullmäktige rösta ja eller nej till en patientavgift på 100 kronor för ambulansvård som sker i hemmet.

Förslaget om en avgift kommer från tjänstemännen och förs fram av hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Vi står bakom detta kopplat till att vi bygger ut den mobila vården. Om du inte kan ta dig till vården utan vården kommer till dig, då är det rimligt att det finns en likställighet mellan avgifterna, säger nämndens ordförande Anders Lund (M).

En tredjedel tomma ambulanser

Vid ungefär 30 procent av alla ambulansutryckningar i Blekinge så följer patienten inte med för vidare vård. Men förslaget om en patientavgift är inte en lösning på just det problemet menar Anders Lund (M).

Hur mycket kommer regionen att tjäna på det här?

– Det är ganska marginellt med tanke på vår budget, vi pratar om en halv miljon kronor i intäktsökning totalt, säger han.

Avgörs i november

Beslut i frågan kommer att fattas i regionfullmäktige i november och förslaget ingår i den årliga revideringen av patientavgifter. Förslaget ser ut att gå igenom då det finns en bred samstämmighet mellan partierna.

– Vi i vänsterpartiet står bakom detta, säger Agneta Johansson (V), ledamot i regionfullmäktige och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Spela klippet för att höra Anders Lund berätta hur avgiften fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.