Tre män i varsin bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Gustafsson (t.v.), som betalar runt 25 000 kronor i årshyra för sin plats på torget, har tillfälligt lämnat sin plats under alla år det varit sail eller skärgårdsfester. Utan någon extrakostnad. Foto: SVT

Avgiftsbråket: Osäkert om kommunen hjälper fler torghandlare

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen står för torghandlaren Anders Gustafsson extraavgift på 4 500 kronor till Paraply under Skärgårdsfesten.

Däremot är det oklart om kommunen även tar Torgets falafel och kebabs avgift på 9 600 kronor.

Avtalet som ger festarrangören Paraply rätt att ta ut avgifter från olika aktörer på festområdet under Skärgårdsfesten har diskuterats flitigt i sociala medier de senaste dagarna.

SVT Nyheter Blekinge berättade i går att torghandlaren Anders Gustafsson slipper extravgiften på 4 500 kronor extra till Paraply för en plats på Ronnebygatan efter att flera politiker engagerat sig i frågan.

Avtalet mellan kommunen och Paraply fick en del kritik och i Facebookgruppen ”Staun för satan” skrev kommunalrådet Christopher Larsson (SD) att han ansåg att Gustafsson borde ha fri hyra då han redan betalar kommunen för ett åretruntkontrakt.

Politikerna struntar i avtalet

Uppdraget att lösa den uppkomna situationen gick till Morgan Kullberg, ordförande i drift- och servicenämnden. Trots att det går stick i stäv med det avtal som kommunen har med Paraply och som ger arrangören rätt att ta ut avgifter för handlare inom festområdet.

Men enligt Morgan Kullberg ska Anders Gustafsson fredas.

– Han har ju inte behövt betala innan så därför får drift- och serviceförvaltningen ta den kostnaden, säger Morgan Kullberg.

Kebabvagnens avgift: 9 600 kronor

Torgets falafel och kebab på Stortorget har också fått flytta på sig under Skärgårdsfesten. Paraply krävde 9 600 kronor av innehavaren Wesam Gamhour för en ny plats på Ronnebygatan.

Wesam Gamhour driver Torgets falafel och kebab. Foto: Agnes Norup/SVT

-Jag räknar till 100 procent att vi får samma hjälp som alla andra, säger han efter beskedet att kommunen meddelat att den står för Gustafssons avgift.

Men Morgan Kullberg lämnar inget rakt svar.

– Han får höra av sig till oss så får vi titta på det. Men jag kan tänka mig att en kebabvagn har lite mer med Skärgårdsfesten att göra och kanske till och med får större omsättning till skillnad från en grönsakshandlare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.