Foto: TT

Badsårsfeber upptäckt i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge har nyligen fått det första fallet av badsårsfeber för i år. Sjukdomen, som egentligen heter vibriosis, ökar när det är varmt ute eftersom bakterien som orsakar det trivs bättre då.

Badsårsfeber kan uppstå om en person med öppna sår badar i vatten där bakterien lever, och drabbar typiskt äldre och andra personer med försvagat immunförsvar.

Blekinge fick nyligen årets första fall av badsårsfeber. Det är en kvinna i 80-årsåldern som hade andra underliggande sjukdomar och badade. I hennes fall ledde badsårsfebern till en blodförgiftning och hon vårdas nu på sjukhud.

Risken för sjukdomen ökar i och med att det blir varmare i vattnet, och bakterien som orsakar badsårsfeber trivs bättre i värmen.

Finns sätt att minska risken

– Är man äldre och har ett sår på benet så är det enklaste att skippa badet helt, men det vill man ju inte om man är ute med sina barnbarn, säger tillförordnade smittskyddsläkaren Rickard Eitrem.

Han tipsar då om att skydda såret med heltäckande plast som man kan klistra över såret. Vet du med dig att du tillhör riskgruppen och har badat i öppet vatten så är det viktigt att tvätta av sig ordentligt med vatten och tvål. Skulle du bli sjuk efter ett bad så är det sedan väldigt viktigt att uppge för läkaren att du har badat, så att behandlingen blir rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.