Mamman åkte med dottern till akuten i Karlskrona när flickan blev nekad vård på Samaritens vårdcentral i Karlshamn. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Barn med livshotande skador skickades hem – hamnade i respirator

Publicerad

En fyraårig flicka blev nekad vård på Samaritens vårdcentral i Karlshamn utan att undersökas. Detta trots att hon hade svårt att andas, hade feber och var svullen över halsen.

Då valde mamman att åka med flickan till akuten på Blekingesjukhuset där flickan fick vårdas i respirator.

Det var i januari som en fyraårig flicka åkte in med sin mamma till Samaritens vårdcentral i Karlshamn med halsbesvär och feber. Trots att barnet varken ville äta eller dricka skickades hon hem från vårdcentralen utan att undersökas av en sjuksköterska. Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) uppger mamman att flickan under morgonen hade börjat dregla och hade en tydlig svullnad på höger sida av halsen.

Enligt journalanteckningen från vårdcentralen bedömdes det av en sjuksköterska att barnet kunde avvakta till dagen därpå. Familjen fick istället träffa en sekreterare som förmedlade informationen som hon förde vidare till sjuksköterskan.

Till akuten

När flickan nekades vård åkte mamman och dottern till akutmottagningen i Karlskrona. Där uppdagades att flickan hade en inflammation på struplocket och dubbelsidig lunginflammation. Hon fick vårdas i respirator på intensivmottagningen i två dygn och fick åka hem först fem dygn senare.

IVO har utrett händelsen och konstaterar att det inträffade inneburit ett trauma för barnet. Det har även konstaterats brister i hanterandet av flickan på vårdcentralen och enligt utredningen borde sjuksköterskan ha gjort en fysisk undersökning av flickan.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med Samaritens vårdcentral, som avböjt att kommentera ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.