• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anders Björkenheim är expert på bedrägeriprevention, och har följt Blekingeföretagaren under en lång tid. Foto: SVT

Bedrägeriexperten: ”Ett tusental bolag används till kreditbedrägerier”

Publicerad

Blekingeföretagaren har genom åren drivit hundratals misstänkta bluffbolag, och trots att han är dömd till fängelse misstänks han för nya brott. Enligt bedrägeriexperten Anders Björkenheim är han en av de svenska storspelarna i en allt mer omfattande brottsverksamhet.

Blekingeföretagaren är dömd till fängelse för att ha begått grova bokföringsbrott i sex olika bolag. Han har samtidigt varit aktiv i långt många fler – bara på pappret har han suttit som styrelsemedlem eller extern firmatecknare i 108 bolag.

– Och vidgar man sökfältet lite och tittar på närstående, misstänkt id-kapade individer och till och med skapade individer så handlar det om långt över 200 bolag, så det är en jättehärva, säger Anders Björkenheim, expert på bedrägeriprevention.

Bolagsbedragaren i Blekinge

”Borde ha nypts för längesen”

Anders Björkenheim är expert på kreditbedrägerier och jobbar som föreläsare och rådgivare åt olika bank- och finansföretag samt olika myndigheter. Han har under flera år följt Blekingeföretagarens bolagsverksamhet.

– Antalsmässigt är det en av toppspelarna. Men kompetensmässigt och brottsbytemässigt är det en småspelare. Det här borde polisen kunna ha nypt för längesen, men man prioriterar helt enkelt inte den här typen av ärenden, utan man överlåter till leverantörer att förbättra sina rutiner så man inte levererar varor utan att få betalt helt enkelt.

Vad är det som gör den här typen av brott så svårutredda?

Det blir komplicerat när det är juridiska personer inblandade. De tar tid att utreda. Man måste bevisa vem som har lagt ordern och att man lagt den med ont uppsåt, alltså att man aldrig haft för avsikt att betala. Därför är det svårt att utreda brottet ett-två år efter det har inträffat. Man måste behandla det som ett bankrån, alltså vara på med resurser direkt när man ser att en förfalskad årsredovisning lämnats in eller liknande.

Bolagsbedrägerier allt vanligare

Enligt Anders Björkenheim är bedrägerier med bolag som används som brottsverktyg allt vanligare.

– Det är ett jätteproblem och det har också brottslingarna uppfattat. Både för olika typer av skattebrott, men också bedrägeribrott och penningtvätt. Jag och flera kreditupplysningsbolag har tittat på det här och landar i att det i dag är minst ett tusental bolag per år som används i rena kreditbedrägerier, säger Anders Björkenheim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet