Inte någon av de anmälningar som lämnats till åklagare har hittills lett till åtal. Varken arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg i Malmö eller vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors i Blekinge valde att gå vidare med de anmälningar som gjorts och som bland annat rört tjänstefel, förtal och arbetsmiljöbrott. Det senaste beskedet att lägga ner en av förundersökningarna lämnades så sent som i mitten av april.
– Det var inget enkelt beslut att fatta, sa Ulrika Grenerfors då.
Ny åklagare beslutar
Men nu ska alltså ännu en åklagare granska hur Karlskrona kommun hanterade Johan Johansson i sin roll som rektor i samband med en presskonferens efter Yaras död. Målet är att polisen ska återuppta förundersökningen. Först blir det nu upp till en åklagare på myndighetens utvecklingscentrum att ta ställning till om fallet ska öppnas på nytt.
– Jag har tittat närmare på vilken rättspraxis vi har och är åtminstone i dagsläget inte övertygad om att det här inte skulle kunna röra sig om förtal, säger Kirsi Piispanen, förbundsjurist på Läraraförbundet och som företräder familjen.
Hon har noga analyserat den presskonferens där flera kommunala chefstjänstemän slog fast att Johan Johansson inte anmält oro för Yara – trots att han vid tre tillfällen varit i kontakt med socialförvaltningen i ärendet och trots att han följt det interna regelverket.
– Flera resursstarka företrädare för kommunen ger där offentligt både allvarliga och kränkande uttalanden. Man chikanerade honom fullständigt i hans roll som rektor. Man uttalade sig tvärsäkert om en underställds skuld utan att ta fram att han faktiskt följt instruktionerna, säger Kirsi Piispanen.
Inga synpunkter
Karlskrona kommuns kommunikationschef Thomas Johansson säger så här om familjens begäran om överprövning:
– Det är väl bra att det här prövas en gång till. Det har varken jag eller kommunen något att invända mot.
Vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors, som la ner utredningen om förtal, har inte heller några synpunkter på initiativet:
– Precis som med exempelvis en tingsrättsdom som man är missnöjd med har man rätt att klaga på ett beslut av en åklagare.
För Johan Johanssons hustru Karin Johansson är det viktigt att det blir en ny prövning.
– Det mesta av det som sagts om Johans del i den här historien är ju rykten och hörsägen och Johan som motpart har ju inte kunnat höras eller försvara sig. Johan var redan dömd på förhand och därför känner jag att de utredningar som gjorts inte varit opartiska. Andra ska inte behöva hamna i samma situation, säger hon.