Foto: TT

Besparingar väntar efter miljonminus

Publicerad

Prognosen för tre av Karlskronas nämnder pekar redan nu på minusresultat på närmare 40 miljoner kronor. Följden kan bli kännbara sparkrav på skolbarn och funktionsnedsatta.

Det är prognosen för årsresultaten i socialnämnden, kunskapsnämnden och funktionsstödsnämnden som pekar på mångmiljonminus. Siffrorna bekymrar kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S).

– Jag är inte nöjd med det jag hittills sett. Jag kommer därför att kalla respektive förvaltningschef och nämndsordförande för att be dem redogöra för orsaken till det ekonomiska läget. Jag kräver svar och jag kräver åtgärder, säger han.

Inga extra pengar

Den gigantiska kunskapsnämnden kan, om prognosen står sig, landa på ett minus på 20 miljoner kronor vid årets slut. För socialnämnden är minusprognosen nästan sex miljoner och för funktionsstödsförvaltningen tolv miljoner.

– Jag har fått en del förklaringar som jag förstår och accepterar. Men när det gäller kunskapsnämnden vill jag ha tydligare besked, säger Patrik Hansson (S), som menar att det inte är aktuellt att skjuta till extra pengar till de tre nämnderna.

Kommunalrådet Patrik Hansson (S) Foto: SVT

– Kommunstyrelsen sitter inte på några jättesummor. Och att höja skatten är inget alternativ. Vi får ta det här den hårda vägen.

Innebär det att ett tuffa sparkrav är att vänta?

– Lagd budget ligger och där kommer jag att vara tydlig. Sedan finns det olika sätt att spara på. Det behöver inte nödvändigtvis och alltid ske på verksamhetens bekostnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.