Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Nilsson som är företrädare för läsesällskapets bibliotek hoppas att böckerna får stanna kvar. Foto: SVT / Frida Lindhe

Bibliotekarien: ”En flytt hade varit olycklig”

Publicerad

I Carlskrona Läsesällskaps bibliotek, i Nordenskjöldska gården på Trossö, bevaras historia från nästan 300 år tillbaka.

– Rummet är byggt efter samlingen och för att den ska må bra här, säger bibliotekarien Anders Nilsson.

Karlskrona läsesällskap grundades i slutet av 1700-talet och 70 år senare gick det i graven på grund av pengabekymmer. Under åren som sällskapet verkade samlade medlemmarna på sig tusentals böcker.

Under 1990-talet hamnade den anrika samlingen i ett arkitektritat rum i Nordenskjöldska gården på Trossö, ett rum som anpassats just för att hysa samlingen.

Där har samlingen funnits sedan dess.

”Har full förståelse”

För ett tag sedan såldes Nordenskjöldska gården till fastighetsbolaget Samfast och bibliotekarien Anders Nilsson fick beskedet om en framtida flytt.

– Jag har full förståelse för att de vill bedriva annan verksamhet i våra lokaler, men jag hoppas samtidigt på att vi ska få finnas kvar här, säger han.

Hör mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.