Foto: Maria Makar/SVT

Blekinge först ut med blomterapi

Uppdaterad
Publicerad

Psykiatripatienter i Blekinge kommer snart att erbjudas trädgårdsterapi. Blekinge blir därmed först i landet att pröva den så kallade Alnarpsmetoden i sin helhet i svensk psykiatri.

Växthuset vid den psykiatriska öppenvården i Sölvesborg står nu klart och i en källarlokal gror frön som ska planteras här och i trädgården. Samtalsterapin flyttar från den tråkiga inomhusmiljön, ut bland doftande fruktträd, smakrika örter och vackra blommor till hösten, för dem som så önskar.

Terapin bygger på Alnarpsmetoden, en metod som går ut på att vårdtagare vistas och arbetar i trädgårdsmiljö. Inga-Lena Bengtsson har arbetat med metoden i tio år på Alnarps rehabiliteringsträdgård och hon är numera psykiatriker här på öppenvården i Sölvesborg. Hon märkte tydliga resultat på patienterna i Alnarp.

– De har fått en bättre arbetsmotivation, de har fått livslust och kommit snabbare ut i jobb, säger hon.

Vad säger vårdtagarna?

– De tycker att det här nästan är det bästa som har hänt i deras liv.

Varför är blommor så bra i terapi?

– Blommor är vackra och det är viktigt att se blommornas livscykel, från att de knoppas till att de växer fram, till att de dör. Det är livet, säger Karin Magnusson, verksamhetschef för psykiatrin i västra Blekinge.

Gör det inte ont när knoppar brister?

– Det kan det göra, men med rätt stöd tror jag att vi reder ut det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.