Få lån på biblioteken i Blekinge. Foto: SVT

Blekinge sämst i landet på boklån

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge är det län i landet som har minst antal fysiska lån per person på offentliga bibliotek. Det är även det enda län som saknar bokbuss och har gjort så sedan 1993.

I Kungliga Bibliotekets (KB) undersökning framgår det att Blekinge ligger i botten när det gäller fysiska lån på offentliga bibliotek. Undersökningen som tittar på förra årets lånstatistik visar att Blekinge har 5,3 lån per person.

– Vi får titta på hur våra lån ligger bakåt. Det brukar ligga på en halv miljon uppåt och neråt litegrann. Men trenden i Sverige är ändå att de fysiska lånen minskar, säger Eva Wernersson, bibliotekschef i Karlskrona.

Grannlänen ligger betydligt bättre till. I Skåne är motsvarande siffra 8,1, i Kronoberg 8,8 och i Kalmar 9,7. De är därmed högre än rikssnittet på 7,8 fysiska lån per person 2015.

E-lån tar över fokus

En förklaring skulle kunna vara att desto fler lånar via internet och med e-lån.

– Vi satsar ju på e-tjänster för att vara tillgängliga och utökar även våra tjänster. Vi har ju hela världens bibliotek i våra telefoner, plattor och datorer, säger Eva Wernersson.

Men att e-lån skulle konkurrera ut fysiska lån stämmer inte överens med KB:s rapport. De skriver att e-boksanvändning på folkbiblioteken alltjämt bara är några få procent av deras totala utlåning.

Den fysiska utlåningen har minskat de senaste åren. Närmare två miljoner färre lån under en femårsperiod, en femtedels minskning.

Enda länet utan bokbuss

I Skåne och Västra Götaland far det omkring tio bokbussar var, men Blekinge är det enda länet i Sverige som saknar en bokbuss.

– Det hade vi fram till 1993 då de stora kommunernas besparingar drog igång. Då var det en diskussion om filial eller bokbuss och då la man ner bokbussen, säger Eva Wernersson.

Men diskussionerna går om möjligheten att få tillbaka en bokbuss.

– Det har ju utretts och räknats på, så det finns ett intresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.