Flyktingar som kommer till Sverige ska så snabbt som möjligt få en hälsoundersökning.
Innan juli beräknas minst 76 000 flyktingar från Ukraina ha kommit till Sverige och syftet med undersökningarna är att fånga upp eventuell ohälsa, vilka smittskyddsåtgärder som krävs och informera om hur man kan få vård i Sverige.
Två olika orsaker
Sjuksköterskebrist och att det är svårt att hitta tolkar är två av orsakerna regionerna uppger till att de har svårt att erbjuda flyktingarna hälsoundersökningen snabbt. I Blekinge har man däremot avsatt personal som enbart ska arbeta med undersökningarna.
– De frågar hur man levt i sitt land tidigare, levnadsvanor, tidigare sjukdomar, säger distriktssköterska Jeanette Lodenmo.
18 av 21 regioner svarade på enkäten.
Hör mer av hur arbetet fungerar i klippet.
Hälsoundersökning för flyktingar
Alla som söker asyl eller fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet ska erbjudas en hälsoundersökning av regionerna.
Hälsoundersökningen består av ett hälsosamtal om personens bakgrund, eventuella symtom och vaccinationshistorik. Därtill görs provtagning, liksom en kroppsundersökning vid behov.
Hälsoundersökningen är frivillig och tolk ska anlitas om det behövs.
Massflyktingar har även rätt att uppsöka den vanliga vården. För vuxna ska regionerna erbjuda vård som inte kan anstå, samt mödravård bland annat. Barn ska ges vård i samma omfattning som andra bosatta i regionen.
Källa: Socialstyrelsen, Migrationsverket.