Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Museipedagog Ola Palmgren är tacksam över att Blekingeborna hjälpt till med att samla in fotografier till kungautställningen på Blekinge museum. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Blekingebornas kungafoton ställs ut på museum

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att kungen nu besöker Blekinge så sätts en unik utställning upp på Blekinge museum – här har länsbornas egna fotografier från tidigare kungabesök fått ta plats.

– Det här är ju bilder som kungen aldrig har sett själv. Han kommer ju få se sig själv som betydligt mycket yngre. Jag tror han uppskattar utställningen, säger Ola Palmgren, museipedagog på Blekinge museum.

Utställningen heter ”50 år på tronen – genom blekingarnas ögon” och är precis som titeln antyder en del av H.M. Konungens firande av sina 50 år som Sveriges statschef – och med bilder tagna av invånarna i Blekinge.

– Vi efterlyste bilder från gamla kameror och fotografier som legat hemma i någons byrålåda. Vi har fått in över hundra stycken, berättar Ola Palmgren.

En blandning av gamla och nya bilder

Det är alltifrån bilder från 70-talet, till mer nytagna bilder från besök i länets olika kommuner. Även mer privata bilder på Konungen har några lyckats fånga – bland annat från fisketurer i Mörrum och när kungaparet var med på Prins Carl-Philips officersexamen.

Utöver foton visas det på utställningen även upp konstnärliga installationer av barn på Saltöskolan, som bland annat gjort egna porträtt av kungen.

Se mer av utställningen ”50 år på tronen – genom blekingarnas ögon” i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.