Integrationsprojektet ”Hälsa för alla” innebär att tio veckors träning kombineras med samhällsorientering för nyanlända. Hypotesen för Blekingemodellen är att om nyanlända mår bättre fysiskt så kommer de komma ut snabbare i samhället.
– Den forskning som är bedriven på deltagarna ger fantastiska resultat även om de är preliminära. Över 90 procent upplever en bättre psykisk hälsa och ännu fler upplever att de är närmre samhällsgemenskapen efter att ha genomgått utbildningen, säger Olof Ljungberg, Blekinge idrottsförbund.
”En otroligt bra idé”
Nu sprids modellen till fler ställen i landet och Norrbotten, Jämtland-Härjedalen, Gävleborg, Stockholm, Örebro och Västra Götaland har varit på besök i Ronneby för att lära sig mer om hur träning kan användas för att förbättra integrationen.
– De är en otroligt bra idé och jag tror att vi skulle kunna koppla ihop det i Norrbotten på ett effektivare sätt genom att ta hjälp av projektet Hälsa för alla och få inspiration för hur vi kan gå vidare, säger Stina Klasson, Norrbottens idrottsförbund.
– Jag tycker att det är spännande. Att jobba med idrott och motion som en del i att möta nyanlända är inget nytt men just sättet man jobbar på här nere tycker jag är jätteintressant, säger Johanna Tybell, Örebro idrottsförbund.