Tamara Mivelli bläddrar i sin debutbok, som nu vunnit Blekingepriset Hjärtans fröjd för bästa ungdomslitteratur. Foto: Berättarkraft

Blekinges egna litteraturpris – här är första vinnaren

Uppdaterad
Publicerad

När det inte fanns något pris för att hylla ungdomslitteratur, tog region Blekinge saken i egna händer. De har nu skapat priset Hjärtans fröjd, som årligen ska tilldelas årets bästa ungdomsroman. Första gången priset delas ut är det via en digital festival.

När coronaviruset sätter stopp för en fysisk bokfestival så hölls prisutdelningen under lördagen digitalt.

Författaren Per Nilsson från Sölvesborg bjöd på visan ”Uti vår hage” på dragspel. Namnet på priset, Hjärtans fröjd, syftar till en av hans mest lästa böcker från 1992. Den har översatts till flera språk och belönats med både nationella och internationella priser, och även dramatiserats.

– Nu har den här lilla tunna boken tagit mig hit. Det är ju en stor ära och jag känner fröjd att få vara med här i dag, sa Per Nilsson under prisutdelningen.

Årets pristagare – och den första någonsin

Priset är ett vandringspris och innebär en prissumma på 40 000 kronor. Juryn består av Per Nilsson samt två bibliotekarier varav en är Elin Skugge, som jobbar på Stenbackaskolan i Asarum.

I juryns motivering till årets, och den första vinnaren någonsin, lyfter de fram en författare som skriver sparsmakat, stilsäkert och ärligt. Vinnaren av Hjärtans fröjd är Tamara Mivelli med boken ”Jag klyver er itu”.

– Det är en jättestor ära. När jag först fick veta tänkte jag att ”det här är nog inte ett samtal man får så många gånger”. Jag blev oerhört förvånad men hedrad, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

– Jag hoppas att priset växer och att fler författare får uppmärksammas för sina böcker. Jag tror det är många som har saknat ett sådant här pris, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.