Foto: SVT

Blekinges största byggprojekt stoppas av länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen stoppar nu allt arbete i projektet i Sölvesborg som beskrivs som ett av Blekinges största byggprojekt – där innerhamnens industriområde ska förvandlas till centrum. Anledningen är att det finns en oro att gifter från en gammal soptipp ska läcka ut i havet.

Innerhamnen i Sölvesborg ska bli ett helt nytt centrum. Men nu stoppas miljardprojektet med omedelbar verkan av Länsstyrelsen, skriver Blekinge Läns Tidning.

Enligt tidningen har Länsstyrelsen i Blekinge fattat ”beslut om förbud mot att vidta avhjälpandeåtgärder” vilket lamslår hela projektet tills Länsstyrelsen och Sölvesborgs kommun har kommit överens om vad man ska göra med den soptipp som ligger mitt i det tänkta bostadsområdet.

– Det känns snopet får jag väl säga, efter alla utredningar som vi har gjort både i samråd med kommunen och länsstyrelsen. Det känns lite tungt, säger Eskil Arnoldsson, projektledare för byggnationerna, till SVT Nyheter Blekinge.

Kommer överklaga

Länsstyrelsen är inte nöjd med utredningen som kommunen hittills har gjort för att säkerställa att gifter från den gamla soptippen inte tränger upp genom marken eller rinner ut i havet. Därför förbjuds nu all verksamhet, utom stabiliseringen av kajen som Mark– och miljödomstolen i Växjö har gett tillstånd till.

– Vi måste gå vidare med det här och får överklaga detta givetvis. Vi skulle kommit igång redan förra året. Nu drar det ut på tiden ännu mer, en sån här process kan ju ta upp mot ett år, säger Eskil Arnoldsson till SVT Nyheter Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.