Räddningsinsats plus bild på SVT:s reporter Wivan-Kristina Sandberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kvinna och två barn dog efter en brand i Lyckeby i Karlskrona under söndagen. Hör SVT:s reporter Wivan-Kristina Sandberg rapportera från platsen. Foto: SVT

Kvinna och två barn döda efter brand i Lyckeby: ”Många är chockade”

Uppdaterad
Publicerad

En brand bröt ut i ett flerfamiljshus i Lyckeby under söndagen.

En kvinna och två barn har omkommit i branden, uppger polisen. Ytterligare ett barn vårdas med allvarliga skador.

Larmet kom vid lunchtid på söndagen och räddningstjänst från Karlskrona och Rödeby larmades till platsen. Det rörde sig om en fullt utvecklad brand och lågorna slog ut genom fönstret.

– Jag hörde en smäll och gick ut på balkongen och såg att det brann ut genom ett fönster. Då stängde jag alla dörrar i lägenheten och gick ut, säger en kvinna i området till SVT:s reporter på plats.

– Jag har aldrig sett så mycket brandbilar. Det har alltid varit så lugnt här, så man började ju direkt att undra vad som kan ha hänt, säger en kvinna som bor lite längre upp på gatan.

Två barn omkom

Fyra personer, varav tre är barn, fick hjälpas ut ur byggnaden av räddningstjänstens rökdykare. De fördes sjukhus med ambulans, enligt polisen. Under eftermiddagen meddelade polisen att en kvinna i 65-årsåldern samt två barn hade omkommit. Anhöriga är underrättade. Ett barn vårdas fortfarande med allvarliga skador.

– Det är jättetragiskt, såklart. När man hör utgången av det hela är det inget man vill prata om, säger en av grannarna.

Branden var släckt vid 14-tiden, men det är ännu okänt hur den startade.

– Det rubriceras just nu som misstänkt mordbrand för att kunna utreda omständigheterna, säger Filip Annas, polisens presstalesperson, till SVT Nyheter Blekinge.

Det finns i nuläget ingen person misstänkt.

Hör Johan Nilsson, insatsledare för räddningstjänsten, rapportera om insatsen som inleddes strax efter lunchtid på söndagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Nilsson, insatsledare för räddningstjänsten, om släcknings- och räddningsarbetet som inleddes strax efter lunchtid på söndagen. Foto: SVT

Branden ska enbart ha drabbat en lägenhet. Hyresvärden Karlskronahem har varit på plats och kontrollerat byggnaden under eftermiddagen. Enligt dem ska el och hiss fungera i huset efter branden. Flera lägenheter i det berörda trapphuset ska dock röksaneras. I området finns ungefär 300 hyreslägenheter.

– Vi är kvar på platsen och fortsätter vittnesförhör, säger polisens presstalesperson Fredrik Bratt under söndagseftermiddagen.

Polisen ska göra en kriminalteknisk undersökning.

– Den ska försöka komma fram till vad som har hänt på platsen, hur branden kan ha startat och händelseförloppet för att få en så bred bild som möjligt, säger Fredrik Bratt.

Förtydligande: Polisen gick inledningsvis ut med en ålder på den avlidna kvinnan. Under eftermiddagen meddelade man att den inte stämde. Korrekt är att hon var i 65-årsåldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.