Tredelad bild på dels förbundschefen Kenneth Jensen på Räddningstjänsten Västra Blekinge, dels en fästing, och dels avdelningschefen Katarina Mansnerus, på Räddningstjänsten Östra Blekinge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten Västra Blekinge, där Kenneth Jensen är förbundschef, har inte infört gratis vaccin mot fästingburen TBE. Men det har däremot Räddningstjänsten Östra Blekinge, där Katarina Mansnerus är avdelningschef. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Brandmän i östra Blekinge får gratis TBE-vaccin – men inte i västra

Uppdaterad
Publicerad

Alla Blekinges kommuner har förhöjd förekomst av TBE, enligt Folkhälsomyndigheten. Men det är bara i östra Blekinge som brandmän får gratis TBE-vaccin.

När brandmän bekämpar skogsbränder utsätts de för risken att få fästingsjukdomen TBE. Men i frågan om gratis TBE-vaccin gör räddningstjänster olika bedömning. Som Sveriges Radio tidigare rapporterat finns det exempel när brandmän får gratis TBE-vaccin, men också på motsatsen, trots att de krävt det.

Även i Blekinge skiljer det sig åt trots att alla kommuner i länet har förhöjd förekomst av TBE. Räddningstjänsten Östra Blekinge har infört gratis TBE-vaccin i Karlskrona och Ronneby.

– Brandmän rör sig i skog och mark och då tycker vi att de bör vara vaccinerade och att vi kan stå för den kostnaden, säger Katarina Mansnerus, som är avdelningschef på Räddningstjänsten Östra Blekinge.

Räddningstjänsten Västra Blekinge erbjuder inte det i Karlshamn, Olofström och Sölvesborg, men överväger det inför framtiden.

– Vi har inte tagit ställning i den frågan ännu. Vi säger inte blankt nej, men vi vill titta på vad det innebär, säger Kenneth Jensen, som är förbundschef på Räddningstjänsten Västra Blekinge.

Vad är TBE?

Fästingburen hjärninflammation (Tick Borne Encephalitis).

Människor smittas via bett av fästingar.

Allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.