• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Man i blå tröja står framför garage. Flera brandbilar i garage. Räddningstjänsten Östra Blekinge, Martin Bruér brandman, skyddsombud, platsombud Kommunal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar brandmannen Martin Bruér om hur nya regler om dygnsvila befaras påverka räddningstjänstens arbete. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Brandmannen om nya dygnsvilan: ”Mindre vila än vi har idag”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en rädsla inom räddningstjänsten i östra Blekinge för hur det ska bli med schemat när de nya reglerna om dygnsvila träder i kraft och flera anställda ser sig om efter andra jobb.

– Allting blir lite krångligare för oss för att kunna hålla schemat, säger brandmannen Martin Bruér.

Då reglerna för dygnsvila skärps påverkas bland annat räddningstjänsten runtom i Sverige, som fram till februari nästa år har dispens.

De nya reglerna har skapat oro för hur schemat kommer att bli och fackliga företrädare befarar att det blir fler dagar på jobbet per månad jämfört med hur det är nu.

Tittat efter andra jobb

Martin Bruér är brandman på räddningstjänsten i Östra Blekinge. Han är också skyddsombud och platsombud för fackförbundet Kommunal.

– Det är oro i leden och det är en hel del som har börjat att titta efter andra lösningar för egen del, kikat efter jobb och så vidare, berättar han.

Hör mer i klippet om Martin Bruér tankar inför de nya arbetstidsreglerna.

Vad innebär de nya EU-reglerna om dygnsvila?

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.