• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

martin Bruér

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Bruér är skyddsombud och brandman på stationen i Ronneby. Sedan ett år tillbaka erbjuds de kollegor som passerat 50 år screening för testikelcancer. Spela klippet för att höra varför det behövs. Foto: Karin Karltun/SVT

Brandmän särskilt utsatta för cancer – endast en fjärdedel erbjuds screening

Publicerad

Brandmän löper en högre risk att drabbas av cancer. Trots det erbjuder få räddningstjänster screening till sina anställda. Men på räddningstjänsten östra Blekinge har man sedan ett år tillbaka årliga prostatacancerundersökningar.

För två år sedan publicerade Världshälsoorganisationen, WHO, en studie som konstaterar att brandmannayrket kan orsaka cancer.

Partiklar som fastnar på kläder och utrustning gör att brandmän långvarigt exponeras för cancerogena ämnen och det ökar risken för att drabbas av sjukdomen.

Få erbjuds screening

De senaste åren har flera åtgärder gjorts inom yrket med rutiner kring rengöring och sterilisering.

Men det är få räddningstjänster i Sverige som erbjuder screening till sin personal. Enligt en undersökning som facktidningen kommunalarbetaren genomfört så är det endast en fjärdedel som står för cancerscreening åt sina anställda.

Förlorat kollegor

En av de förbund som faktiskt gör det är östra Blekinge. Brandmännen och skyddsombudet var en av dem som uppmärksammade ledningen på att screening behövdes.

– Cancer utvecklas under lång tid och därför är det viktigt att få en tidig upptäckt, säger Martin Bruér, skyddsombud och brandman i Ronneby.

På stationen i Ronneby har man förlorat tidigare kollegor till sjukdomen.

– Vi är en relativt liten station, men tyvärr har vi kollegor som gått bort i cancer, säger Martin Bruér.

Han hoppas att det nu på nationell nivå ska komma riktlinjer kring screening för brandmän.

Spela klippet ovan för att höra varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.