Brist på läkemedel – 200 patienter opereras utan att sövas

Uppdaterad
Publicerad

Blekingesjukhuset opererar runt 200 patienter med lokalbedövning eller ryggbedövning i stället för att söva dem, rapporterar P4 Blekinge. I vanliga fall skulle patienterna sövts med läkemedlet Propofol som det råder stor brist på.

Men enligt Läkemedelsverket börjar man nu se en ljusning.

– Det kommer in fler leveranser och tillverkarna börjar komma ikapp, säger Maja Marklund vid Läkemedelsverket.

I mitten av mars stoppade Blekingesjukhuset alla icke akuta operationer. De operationer som nu kommer att genomföras är bland annat ortopediska ingrepp, gynekologiska ingrepp och ögonoperationer, berättar chefsläkaren Peter Jansson.

-Jag föreställer mig att de flesta som blir kallade blir glada för att de får sina operationer gjorda, säger han till P4 Blekinge.

Ju fler operationer som ställs in desto fler har sjukhuset att klara av när coronakrisen är över och man kan återgå till normal verksamhet, och Peter Jansson utesluter inte att fler typer av operationer utan sövning kan bli aktuella.

”Det ser ljusare ut”

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, tycker det är bra att sjukhusen försöker hushålla med de läkemedel man vet behövs i intensivvården.

– Kan man då ersätta ett läkemedel med andra i planerad vård är väl det jättebra, så länge det är medicinskt korrekt fattade beslut, säger hon i SVT:s Helgstudion.

Att Propofol är en bristvara inom sjukvården beror på den kraftigt ökade efterfrågan i kombination med att tillverkarna har stött på problem i produktion och leveranser på grund av coronakrisen.

Men tillgången i Sverige ser bättre ut än tidigare.

– Det ser ljusare ut. Det kommer in fler leveranser och tillverkarna börjar komma ikapp, säger Maja Marklund, direktör på Läkemedelsverket.

Inga garantier att det inte tar slut

En mindre leverans av Propofol är på väg in från Norge, och Läkemedelsverket har gett dispenser för förpackningar och biopacksedlar på andra språk och beställningar från fler tillverkningsanläggningar än tidigare.

– Det tillverkas på många ställen i världen och även i viss mån här i Sverige. Våra svenska tillverkare kör på för fullt och vi får också in leveranser från andra länder.

Varför har man inte lyckats ställa om produktionen så det tillverkas mer?

– Kedjorna är extremt komplexa. Även om vi har tillverkning i Sverige är man berorende av förpackningsmaterial, aktiva substanser och utrustning som kanske tillverkas på andra håll. Precis som i många branscher har globaliseringen gjort att vi har fragmenterade kedjor, säger hon.

Även om tillgången på Propfol har hamnat i fokus finns det även en viss risk för brist på andra intensivvårdsläkemedel, som dialysvätskor, sterilt vatten och syrgas.

Finns det en risk att något tar slut helt?

– Vi kan inte lämna några garantier och vi vet naturligtvis inte hur pandemin kommer utveckla sig. Vi kan bara säga att vi gör allt vi kan för att minimera risken för en akut brist på något läkemedel och att det idag inte är något som ser ut att ta helt slut. Det har som sagt börjat lugna sig lite grann i takt med att kurvan plattats ut, säger Maja Marklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.