Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett ökat söktryck, sjuk personal och en generell brist på sjuksköterskor ligger bakom vårdbristen, menar hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson. Foto: SVT

Brist på vårdplatser – höjd beredskap på Blekingesjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagseftermiddagen höjde hälso- och sjukvården i Region Blekinge beredskapen på grund av platsbrist på Blekingesjukhuset.

Anledningen är en stor sjukfrånvaro bland personalen i kombination med ett högt söktryck, skriver Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Redan under tisdagen ställs vissa mottagningsbesök och planerade operationer som kan vänta in. Man inför också ett intagningsstopp vid en specifik avdelning då det är må   nga patienter sjuka i covid-19.

Prioriterar kritisk vård

Nu kraftsamlar sjukhuset för att frigöra resurser till de mest kritiska patienterna.

– Det gör vi bland annat genom att prioritera de läkarresurser vi kan frigöra till att arbeta i akutsjukvården, som får ta emot många patienter, och till att genomföra ronder, för att snabbare kunna göra fler patienter utskrivningsklara, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge.

”Tar det dag för dag”

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson är läget ansträngt men hanterbart.

–  Vi får ta det dag för dag. Om situationen fortsätter att vara kritisk så är det möjligt att vi får stoppa planerad vård. Men just nu försöker vi hålla igång den, säger Ivarsson till SVT Nyheter Blekinge.

Under tisdagseftermiddagen meddelade sjukhusledningen att planerade operationer kan fortsätta som vanligt men att vissa besök fortsatt kan behöva ställas in.

Det här ska du som invånare och patient tänka på:

  • Om du är sjuk är det just nu extra viktigt att du söker vård som vanligt, via din vårdcentral, telefonnumret 1177 eller appen Din vård Region Blekinge. Åk inte in till akutmottagningen om det inte är ett akut, livshotande tillstånd. Ring nödnumret 112 om det är fara för livet.
  • Om du har ett bokat besök eller en planerad operation vid Blekingesjukhuset i Karlshamn eller Karlskrona ska du utgå från att besöket eller operationen blir av, om inte hälso- och sjukvården kontaktar dig med något annat besked.

Källa: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.