En anställd på Blekingesjukhuset säger till SVT Nyheter Blekinge att det saknas tolv sjuksköterskor på thoraxavdelningen i Karlskrona, vilket är avdelningen för hjärt- och lungavdelningen. De behöver bli dubbelt så många för att vara full styrka på avdelningen till hösten.
Martin Johansson är vice ordförande på Vårdförbundet i Blekinge. Han bekräftar bilden på Blekingesjukhuset och menar att systemet måste ändras.
– Vi vill vända det. Det finns sjuksköterskor där ute, de väljer bara att jobba på andra ställen. Det ser ju inte bra ut, säger Martin Johansson.
Tuff sommar
Enligt vårdförbundet har den här sommaren varit den värsta någonsin.
– Jag har aldrig varit med om att det har varit så här dålig bemanning, säger Martin Johansson, som också säger att det är viktigt att inte slita ut personal inför hösten.
Många av fackets medlemmar hörde av sig inför sommaren och var oroliga för mängden arbetsuppgifter som väntade. Martin Johansson liknar situationen vid att köra bil när man är trött, vilket i sin tur kan jämföras med att köra rattfull. Han menar att bristen på sjuksköterskor kan innebära en risk för patienterna.
– När vi besöker våra medlemmar på deras arbetsplatser berättar de att de inte ens hinner ringa till oss. Alla springer, ingen går i korridorerna. En sköterska kan ibland ha hand om 18 patienter ensam, berättar Martin Johansson.
En sjuksköterska ska helst inte ha ansvar för fler än sex patienter.
Bedömer inte läget som akut
Enligt hälso- och sjukvårdschefen för nära vård, Lars Gelander, är antalet vårdplatser anpassat efter antalet medarbetare. Därför har han inte fått några signaler på att sjuksköterskor stressar med flera patienter.
– Läget är stabilt, vi bedriver den vård som behöver bedrivas, säger han.
För att alla vårdplatser ska kunna vara tillgängliga behövs det rekryteras fler medarbetare.
– Vi har ett rekryteringsbehov generellt. Vi behöver bli en mer attraktiv arbetsgivare så att vi kan behålla våra anställda när de utvecklar en stor kompetens, säger Lars Gelander.