brandman och akuten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänsten kräver att Region Blekinge förbättrar kontrollen av brandlarmen på sjukhuset. Hör Claes Nicklasson, ställföreträdande räddningschef vid Räddningstjänsten Östra Blekinge, berätta mer i klippet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Brister i Blekingesjukhusets brandlarm – på avdelningar med inneliggande patienter

Publicerad

Brandlarmen på avdelningar med inneliggande patienter på Blekingesjukhuset bryter mot brandreglerna, visar SVT:s kartläggning.

De senaste åren har besiktningar uteblivit – eller så har fel inte åtgärdats.

Nu kräver räddningstjänsten bättring.

Akuten och förlossningen, huvudbyggnaden och byggnaderna för kirurgi, thorax, onkologi och stroke med mera. Det är byggnader med sängliggande patienter, byggnader där Region Blekinge slarvat med kontrollen av det automatiska brandlarmet, visar SVT:s genomgång.

Bryter mot brandreglerna

Brandskyddsreglerna kräver att sjukhusbyggnader täcks av automatiska brandlarm, som i sin tur ska inspekteras varje år av oberoende besiktningsmän.

Samtliga sjukhusbyggnader som SVT granskade hade däremot brister i kontrollerna av brandlarmen, enligt Brandskyddsföreningens regelverk.

Deadline till hösten

I november förra året gav räddningstjänsten Region Blekinge ett föreläggande om att åtgärda bristerna. Ett halvår senare kvarstod bristerna.

– Vi har riktat kritik när det gäller revisionsbesiktningarna där vi lyft ett antal anmärkningar. Det finns brister där som man håller på att åtgärda, säger Claes Nicklasson, ställföreträdande räddningschef vid Räddningstjänsten Östra Blekinge.

Nu har Region Blekinge fram till oktober i år på sig att åtgärda bristerna.

– Finns det brister så finns det risk för ett försenat larm. Ytterst är det avgörande för att personalen och räddningstjänsten ska kunna göra en snabb insats, säger Claes Nicklasson.

Hör mer av kritiken i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.