En man står framför en stor,  rundad bildskärm med projektioner av en grönskande, drömlik scen. Rummet är inrett med olika strukturer som stödjer ljus- och ljudutrustning, och det finns ledningar på golvet som tyder på en pågående produktion eller inspelning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya filmlabbet kommer främst användas till forskning, men även filmproduktion. Spela klippet för att höra hur det fungerar. Foto: Agnes Norup/SVT

BTH inviger nytt filmlabb – med en 25 meter lång bildskärm

Publicerad

I tre år har Blekinge tekniska högskola arbetat med att ta fram ett nytt modernt filmlabb. Tanken är att den nya visualiseringstekniken ska användas inom forskningen – men även för filmproduktion.

I filmlabbet finns en 25x6 meter stor LED-skärm som kan beskrivas som en stor greenscreen. Skillnaden är att istället för att lägga på bilderna i efterhand syns de direkt på skärmen när man filmar.

– Man har en möjlighet att placera skådespelare och fysiska objekt i en digital miljö på ett mycket enklare sätt än vad man gjort tidigare, säger Henrik Svenning som är VFX-supervisor.

Först i Sverige

Den här typen av skärm är den första i Sverige och kommer främst att användas för forskning inom industriell modellering och simulering men även i filmproduktioner.

Satsningen är ett samarbete mellan BTH, Karlskrona kommun, Region Blekinge och näringslivet.

– Närheten till högskola och att vi jobbar med forskning här kommer att attrahera en viss typ av filmproduktioner, då vi ligger i framkant med just det här, säger Tobias Larsson, professor i maskinteknik.

Spela klippet för att höra hur skärmen fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.