Byggarbetare som jobbar med renoveringen av stadshuset i Ronneby har exponerats för asbest. Foto: Johan Nilsson/TT

Byggarbetare renoverade Ronneby stadshus – exponerades för asbest

Uppdaterad
Publicerad

Fem anställda på ett byggföretag har av misstag exponerats för asbest via en intilliggande arbetsplats när de jobbat med renoveringen av stadshuset i Ronneby.

En anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket och byggföretaget rekommenderar att en utredning görs av arbetsplatsen.

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket, som byggföretaget gjort, har en annan firma slängt rördelar med asbest i en container för metallavfall. Den andra byggfirman ska också ha hanterat asbest intill och gått igenom byggföretagets arbetsområde utan att kapsla in eller använda skyddstäckning.

Under en veckas tid har personer som arbetar på byggföretaget dessutom arbetat intill ett område som varit utsatt för asbest utan att de vetat om det.

Bygget stängdes

När byggföretaget förstod vad som hänt stängde de sin del av bygget och personalen skickades hem. Deras arbetskläder slängdes då det fanns risk att de fått asbestdamm på dem. All utrustning har torkats av och en saneringsfirma tog hand om rören som kastats fel.

Personerna som varit utsatta för asbest har genomgått hälsokontroller och området har sanerats på korrekt sätt.

Kräver systematiskt arbete

– Generellt behöver man arbeta systematiskt för att få ett så här stort renoveringsarbete att ske på ett tryggt sätt. Det är utmanande för alla att hantera detta rätt, men huvudansvaret ligger hos fastighetsägaren, säger en företrädare för firman som anmält tillbudet till Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.