Catharina Mattsson, föräldrastöd, föräldrakurs, föräldrastödsprogram, Connect

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Catharina Mattsson valde att gå en kurs i föräldrastöd, för att bli en bättre förälder till sina tonårspojkar. Nu uppmanar hon andra att våga samma sak. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Tonårsföräldern Catharina valde att gå kurs i föräldrastöd – uppmanar andra att våga göra samma sak

Uppdaterad
Publicerad

– För att barnen är det bästa som hänt mig.

Så svarar tonårsföräldern Catharina Mattson på frågan om varför hon valde att gå en föräldrastödskurs.

– Jag vill vara en så bra förälder som jag kan.

I höstas valde Catharina Mattson i Rödeby att hoppa på Karlskrona kommuns föräldrastödsprogram, en föräldrakurs som fortsätter med nya grupper varje termin – då intresset bland föräldrar fortsätter vara stort.

För henne var det självklart att hoppa på kursen när hon hörde talas om den.

Analyserar sig själv

I och med att hon tidigare genomgått en adoptionsprocess, hade hon redan en naturlig kontakt och relation till socialtjänsten.

– Därför kändes det väldigt odramatiskt. Alla föräldrar hade behövt det här. Man utvecklas som förälder och får analysera sig själv och tänka till på sina egna beteenden, säger Catharina Mattsson, som har två 17-åringar hemma, som adopterades till familjen när de var sex år gamla.

Hur har ditt föräldraskap förändrats efter att du gick kursen?

– Som tonårsförälder ska man våga knacka på deras rum och locka ut dem ibland. Det har gett mig mycket eftertanke i mitt föräldraskap och analys av mig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.