Förvaltningschefen om utredda sexchefen: ”En sådan jargong ska vi inte ha”

Uppdaterad
Publicerad

Den chef i Karlskrona kommun som nu slutat efter anklagelser om bland annat sexuella trakasserier ska under lång tid ha förföljt och bevakat en kvinnlig kollega.

Om kvinnan ska han vid ett tillfälle ha sagt:

– Det är henne jag brukar ligga med.

SVT Nyheter Blekinge kunde i förra veckan avslöja att en kommunal chef i Karlskrona valt att lämna sin tjänst efter flera anmälningar under hösten. Ärendena gällde både kränkande särbehandling och sexuella trakasserier.

De två separata utredningar som gjorts av företagshälsan är nu offentliga och där framgår i detalj hur en kvinnlig underställd till chefen under lång tid upplevde sig bevakad och förföljd av chefen.

Han ska bland annat ha specialstuderat kvinnans schema och kommenterade hennes bokade lunchmöte med orden:

”Jaha, ska du gå hem och ha sex under lunchen?”.

När kvinnans namn i ett annat sammanhang dök upp sa mannen inför en annan kollega:

– Det är henne jag brukar ligga med.

Vågade inte hämta kaffe

I intervjuerna som gjorts i utredningen har kvinnan själv berättat att hon inte vågat gå och hämta kaffe eller liknande själv på jobbet, utan att hon alltid bad en kollega följa med. Det på grund av obehaget hon kände för att eventuellt stöta på den aktuella chefen.

När kvinnan efter en tid bytte avdelning uppmärksammade flera kollegor hur chefen tidigt ändå var på plats för att söka kontakt med henne. 

Av utredningen framgår att chefen medger att han uttryckt sexkommentarer om kvinnan, men menar att det funnits en viss ”intern jargong” mellan dem som måste ses i ett större sammanhang.

”Ser allvarligt på detta”

Den aktuella chefen har arbetat på funktionsstödförvaltningen i kommunen och förvaltningschef Sylvia Eriksson Jonasson säger till SVT att de var snabba med att tillsätta utredningarna så fort anklagelserna kom till deras kännedom.

– Jag ser mycket allvarligt på detta och Karlskrona kommun tar helt avstånd från alla typer av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Jag tänker att en sådan här jargong, det har vi inte i vår arbetsvardag. Vi ska tänka och bemöta varandra med respekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.