Coronatrenden har vänt: Nu går kurvorna ner

Publicerad

Färre blir sjuka i covid-19 och färre behöver sjukhusvård för smittan. Den tillgängliga statistiken gör att Blekinges smittskyddsläkare nu vågar dra slutsatsen att kurvan har vänt.

– Det har varit lite segare än man förväntade sig ändå, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

Före helgen hade Blekingesjukhuset 22 patienter med covid-19-infektion. I dag är siffran nere på 14, och smittskyddsläkare Bengt Wittesjö tycker sig se en vikande trend.

– Mellan tummen och pekfingret är det ungefär hälften av dem som vårdas på grund av sin coronasjukdom. Övriga patienter är primärt inne för andra sjukdomstillstånd, säger han.

Finns orosmoln

Sedan den allmänna provtagningen försvann finns det ingen säker statistik på hur utbredd smittan är i samhället. Men personal inom och vård- och omsorg och patienter på vårdinrättningarna provtas fortfarande. Även där märks det hur smittan sjunker.

– Det pågår dock fortfarande en pandemi och finns mycket smitta i samhället. Vi ser också vissa oroande tecken ute i världen, där smittan och sjukhusinläggningarna ökar igen. Så det finns fortfarande anledning att vara försiktig, säger Bengt Wittesjö.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.