Man står vid hamn och tittar mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiskaren Daniel Hörvin får ersättning av Kustbevakningen efter att ha blivit falskt anklagad för tjuvfiske. Foto: Karin Karltun/SVT

Daniels ålar dumpades i havet – Kustbevakningen skyldiga till skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha blivit falskt anklagad för tjuvfiske där både fångst och redskap beslagtogs får nu fiskaren Daniel Hörvin ersättning av Kustbevakningen, som erkänner att de gjorde fel.

Daniel Hörvin är sjätte generationens ålafiskare. Därför blev han förvånad han fick reda på att Kustbevakningen var nere i hamnen i Krokås och beslagtog hans ålasump samt släppte ut all ål en dag i augusti 2020.

– Om jag förstått det rätt så var det en märkning som saknades, säger Daniel Hörvin.

En ålasump är ett redskap som används för att förvara den ål som fångats in. Uppskattningsvis ska Daniel Hörvins ha varit fylld med 650 kilo ål vid beslaget.

– Det är mycket pengar att bli av med, säger han.

Friades från misstankarna

Daniel Hörvin friades från misstankarna om tjuvfiske vid Blekinge tingsrätt. Men han kunde inte få något skadestånd för den förlorade ålen på grund av ett misstag från Kustbevakningen.

Kustbevakningens jurist Peter Åkesson säger att det blev fel när de skulle dokumentera beslaget.

– Vi dokumenterade själva sumpen, men vi missade att bokföra dess innehåll, alltså ålen, som en enskild beslagspunkt, säger han.

Nu nästan fyra år senare har justitiekanslern gett Daniel Hörvin rätt och han får ett skadestånd på lite över 60 000 kronor, vilket är ungefär hälften av det han efterfrågade.

– Det är jättefrustrerande att det ska vara på det viset. Att man gör ett så pass allvarligt tjänstefel och att det ska ta tre och ett halvt år att få tag på pengarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.