• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT/TT

Danska minkfarmare sneglar åt Sverige efter förbudet

Publicerad

Efter den danska regeringens beslut att förbjuda minknäring under 2021 har flera av landets minkuppfödare vänt sig till Sverige – med förhoppning om att flytta över verksamheten hit.

– Ett tiotal uppfödare skulle utan några som helst problem kunna starta verksamhet i Sverige. Vi ser väldigt positivt på det, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk Mink.

När ett muterat coronavirus upptäcktes i anslutning till minkfarmer i Danmark skapade det rubriker över hela världen. Politiskt ledde det till omtvistade beslut om massavlivning av minkar och näringsförbud för uppfödare under hela 2021.

Därför har nu några av landets drygt 1000 minkuppfödare börjat snegla åt Sverige, vilket Kvällsposten var först med att rapportera om.

– Det är ett drygt tiotal uppfödare som har hört av sig till mig, och flera har även varit över och kikat på minkgårdar här i södra Sverige, säger Jörgen Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk Mink, till SVT.

”Väldigt positivt”

Rent logistiskt finns inga problem för danskar att starta upp verksamhet i Sverige, menar Jörgen Martinsson. Det finns i dag ett antal minkgårdar som står tomma, och flera gårdar drivs inte heller i full kapacitet.

– Det är väldigt positivt om danskarna skulle vara intresserade av att driva minkuppfödning i Sverige. Danskarna har varit världsledande på minkuppfödning under många år och har en enorm erfarenhet och stor kompetens inom näringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.