En man böjer sig in i en ingång till lådan i en grön miljö, medan en del av Rosenbom syns i en annan del av bilden, som visar en konstverk med detaljerad textur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rosenbom samlar årligen in stora belopp till Amiralitetsförsamlingen. Spela klippet för att höra hur renoveringen påverkar insamlingen. Foto: Karin Karltun/SVT

Därför är gubben Rosenbom instängd i en låda

Publicerad

Utanför Amiralitetskyrkan i Karlskrona ser det lite annorlunda ut mot vad det brukar göra. Istället för gubben Rosenbom står där en låda i trä.

I nära 300 år har gubben Rosenbom stått på sin plats utanför Amiralitetskyrkan i Karlskrona. Endast en gång har han blivit utbytt, det var 1956 då originalet fick flytta in i kyrkan och Hästö-Kalle snidade en ny till platsen utanför.

Men nu står han alltså instängd i en låda.

– Han ska renoveras, säger Herman Håkansson som är kyrkorådets ordförande.

Trästatyn påverkas av väder och vind och därför är det dags för en underhållsreparation, vilket inte är ovanligt utan händer med jämna mellanrum.

Spela klippet för att höra vad som ska renoveras.

En av stadens största välgörare

Rosenbom är inte bara en klassisk utsmyckning i staden utan även en av Karlskronas främsta välgörare. Årligen drar han in stora belopp till Amiralitetsförsamlingens diakoni.

– Jag vill inte gå in på exakt hur mycket vi får in, men det handlar om ett femsiffrigt belopp, säger Herman Håkansson.

Lasse carlsson håller en småskulptur föreställande gubben Rosenbom, medan de står framför en glasmonter fylld med liknande figurer. Skulpturerna har färgglada kläder och är utsmyckade med olika detaljer. I bakgrunden syns fler samlarobjekt, vilket skapar en känsla av ett musealt eller utställningsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gubben Rosenbom syns inte längre till på sin plats framför Amiralitetskyrkan, men hemma hos Lasse Carlsson i Karlskrona finns nästan 60 stycken av honom. I klippet ovan kan du se vad Lasse Carlsson tror är världens största Rosenbomsamling. Foto: Karin Karltun/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.