• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Marina Eriksson, avdelningschef för stöd, resurser och strategisk planering, om varför två skolor i kommunen kan kameraövervakas. Foto: TT/SVT

Därför vill kommunen kameraövervaka skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Det är till följd av flera incidenter på Törnströmska gymnasiet och Sunnadalskolan som kommunen ansökt om kameraövervakning.

– Det är en del av flera trygghetsskapande åtgärder som vi gör, säger Marina Eriksson, avdelningschef för stöd, resurser och strategisk planering på kunskapsförvaltningen.

Incidenterna som det handlar om är fall av skadegörelse, anlagda bränder och inbrott på de båda skolorna.

– Det är aldrig roligt att komma till sin skola eller arbetsplats och se att det varit skadegörelse eller inbrott, säger Marina Eriksson.

Karlskrona

Det är därför som kommunen vill införa kameraövervakning.

”Händer saker på kvällarna”

Christian Strandmark, biträdande rektor på Sunnadalskolan, säger att det finns ett behov av övervakning.

– Det händer saker på kvällar och helger, och vi tror att kameraövervakning kan vara ett verktyg för att komma tillrätta med det.

Viktigt med integriteten

Frågan har tagits upp bland personalen och i föräldragrupperna och har tagits emot positivt. Kommunen har också tittat extra noga på integritetsaspekten av kameraövervakning.

– Det är oerhört viktigt med en djupanalys av var kamerorna kan sitta för att inte kränka integriteten. Och framför allt var materialet lagras och vilka som kan titta på det, säger Marina Eriksson.

Om kameraövervakningen genomförs så kommer det enbart vara säkerhetspersonal som har tillgång till filmat material, och bara då något faktiskt inträffar.

Först efter sommaren

Datainspektionen har en handläggningstid på cirka fem månader, så som tidigast kan kameror installeras efter sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet