Region Blekinges utbildningsinsatser genomförs i förebyggande syfte för att öka förståelsen för psykisk ohälsa och förebygga självmord.
– Vi är ganska duktiga på fysiska akutsituationer. Många har till exempel gått hjärt- och lungräddningskurser och det finns hjärtstartare på alla stora idrottsanläggningar och liknande platser. Det här är motsvarigheten om man stöter på en person som är i en psykisk krissituation, säger Christoffer Olsson, samordnare för psykisk hälsa i Blekinge.
”Utbilda föreningar i ämnet”
Utbildningen ingår i regionens länsöverskridande suicidhandlingsplan. Kursdeltagarna utbildas i olika psykiatriska diagnoser och hur man ska bemöta personen på bästa sätt.
En av dem som gått kursen är idrottskonsulenten Madelene Augustsson på RF-SISU Blekinge, som märkt att ämnet ofta tas upp av ledare i olika föreningar som hon möter.
– Därför känner vi att vi behöver få mer kött på benen för att kunna utbilda våra föreningar i ämnet. Framför allt hur vi kan samverka med andra stödenheter och väcka samtalet, så att fler och fler blir medvetna om vad man faktiskt kan göra, säger Madelene Augustsson.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.