Anne Almkrantz från Mästaremåla norr om Rödeby larmade ambulans när hennes dräktiga häst blev sjuk. Men det dröjde fem timmar innan djurambulansen från Skåne kom och både hästen och fölet dog i transporten till sjukhuset. Det gav Anne Almkrantz och hennes sambo en tankeställare.
– Då insåg vi att vi måste göra någonting för djurägarna i Blekinge, så de inte drabbas av samma händelse som vi gjorde, säger Anne Almkrantz, som till vardags jobbar på en bilskola.
För två månader sedan startade de Djurambulansen Blekinge. Vid varje utryckning tas personal med speciell kompetens in som ligger i jour. En av dem är Linda Simonsson som driver en kennel och har gått basutbildningen till veterinär. Hon var med vid ambulansens första utryckning när en hund hade blivit svårt sjuk.
– Vi tog in den i ambulansen och ringde veterinär så de var på plats, säger Linda Simonsson.
Inom en timme efter larmet ska djurambulansen vara på plats, men den får varken köra med blåljus eller sirener på. Och den får bara transportera tamdjur.
– Vi får inte plocka vilt in i vår bil för smittorisker. Vi får bara ta vanliga husdjur upp till 55 kilo. Det är vad buren håller för. I akuta fall där det är livshotande, där kör vi ändå. Då kan vi även lasta in större djur, säger Anne Almkrantz.