Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om arbetet med dokumentärfilmen Mammahjärtat i videoklippet. Foto: TT/SVT

Filmaren om Mammahjärtat: ”En familj med mycket livsglädje”

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärfilmaren My Sandström från Karlskrona har i över ett års tid följt familjehemsmamman Melinda Jacobs, som förlorade sin dotter Esmeralda, även kallad Lilla hjärtat.

I dokumentären Mammahjärtat skildras vardagen hos familjehemmet, sorgen efter att ha förlorat ett barn och Melindas kamp för att stärka barns rättigheter.

My Sandström från Karlskrona tog sig an uppdraget att följa Melinda Jacobs och hennes fem barn. I dokumentären skildras allt från vardagsliv med hämtningar på förskola och trädgårdsarbete till besök vid Lilla hjärtats gravsten.

– Jag kommer ensam med min utrustning och ska vara hos en familj, och filma dem som om inget har hänt. Det är en speciell situation. Men det gick väldigt bra. Jag kände ganska fort att jag var en i gänget, säger My Sandström.

Mamma till ”Lilla hjärtat”

Melinda Jacobs blev familjehemsmamma första gången vid 21 år ålder – till en 16-årig kille. År 2020 blev hon känd för allmänheten då hon förlorade vårdnaden om 3-åriga Esmeralda till flickans biologiska föräldrar. Flickan hittades senare död.

Att balansera sorgen och tragedin med familjens livsglädje var en av filmens utmaningar berättar My Sandström. I filmen får också Esmeraldas äldre syskon berätta om sin sorg.

– Vi hör ofta om de närmast drabbade, men när ett barn dör är det många fler som blir berörs, säger My Sandström. 

Dokumentären Mammahjärtat finns på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.