Foto: SVT

Dom dröjer mot Karlskronarånare

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade 25-åringen vill få sin psykiska status utredd ytterligare – därför dröjer domen mot honom efter de grova rånen i Karlskrona och Kristianstad förra hösten.

Den 25-årige mannen riskerar ett långt fängelsestraff, men när domen mot övriga åtalade faller i Blekinge tingsrätt i morgon dröjer det innan 25-åringen vet vilken påfölkd som väntar. För trots att den lilla sinnesundersökning som gjordes i februari visade att 25-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid rånen kan det göras en utvidgad undersökning.

Just nu inväntar 25-åringen svar från rättsliga rådet.

– Ska det genomföras en utvidgad sinnesundersökning tar det minst sex veckor att göra. Och innan vi vet hur det blir kan tingsrätten heller inte avgöra vilken påföljd som blir aktuell, säger 25-åringens försvarare Lennart Malmgren.

Varför vill ni se en sådan utredning?

– Det är egentligen personer som varit nära min huvudman under tiden som han suttit frihetsberövad som slagit larm. Det finns tydliga indikationer på att han mår dåligt, säger Lennart Malmgren.

I tingsrätten valde den åtalade mannen att erkänna delaktighet i det grova rånet i Karlskrona – där bland annat ett spädbarn hotades med kniv och flera offer blev fastbundna med silvertejp.

Däremot förnekar 25-åringen att han planerat rånet mot ett äldre par i Kristianstad – nära släktingar till honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.