Ett liknande mål har nämligen aldrig prövats i svensk domstol förut och förundersökningen är på över 750 sidor.
Detta har gjort att domen har fått skjutas upp en gång, eftersom rätten behövde mer tid på sig.
Mer bakgrund om åtalet kan du läsa här.
Det handlar om att Blekingefiskarnas centralförening som misstänks ha sålt lax till Frankrike under åren 2010 till 2012 där man misstänker att numera nedlagda Blekingefiskarnas centralförening i Karlskrona köpt viltfångad Östersjölax från Blekingefiskare, packat den i is och sedan sålt den till Frankrike – trots att den innehöll för höga halter av miljögifter, bland annat dioxin.
SVT Nyheter Blekinge gjorde redan 2013 ett inslag där den nu åtalade ordföranden erkände hur han sålt laxen till Frankrike. En av förklaringarna då var att de ville hjälpa det lilla kustnära laxfisket att överleva. Det här tre år gamla inslaget spelades upp i rättssalen.
”Tror målet går vidare”
Och när domen meddelas idag så tror kammaråklagaren Ingvar Wennersten att målet kommer gå vidare till både hovrätten och högsta domstolen.
– Ja, det kommer förvåna mig om det inte gör det, säger Ingvar Wennersten.
Det handlar nämligen om viltfångad Östersjölax, lax som EU-kommissionen gett Sverige ett undantag för, att den får ätas och säljas inom landet eftersom vi har kostrekommendationer om att inte äta den så ofta.
Barn och gravida ska tex inte äta den oftare än två till tre gånger per år eftersom gifter, som dioxiner och pcb, från den lagras i kroppen.
Fransk rättsprocess väntar
I Frankrike dit BFC sålde totalt 105 ton finns inga sådana rekommendationer, vilket gör att ordförande och en anställde nu står åttalade för grov smuggling.
I rätten berättade den franske importören om hur han fått mordhot hemma i Frankrike och att folk tyckt att han förgiftat dem med giftig svensk lax.
I Frankrike väntar man på resultatet av den svenska rättegången innan en rättsprocess inleds där också.
Åklagaren yrkade på 3,5 års fängelse för ordförande och ett kortare fängelsestraff för den anställde i sin slutpläderingen.
Försvaret hoppas på friande dom
Föreningen krävs på en företagsbot på tre miljoner samt att betala tillbaka 8 miljoner för den olagligt sålda laxen.
Försvaret å sin sida vill ha friande dom och har pekat på en rad frågetecken som om BFC verkligen hade ansvar för laxen när den lämnade Karlskrona och om reglerna verkligen ställer krav på att fisken ska analyseras av säljaren.