Foto: TT

Dömd företagare på fri fot – kopplas till nya bluffbolag

Uppdaterad
Publicerad

Den 54-årige Blekingeföretagaren har dömts till fängelse för grovt bokföringsbrott, men samtidigt har ett flertal nya misstänkta bluffbolag startats i hans absoluta närhet. Och bedrägerierna får till synes fortgå obehindrat.

Den 54-årige mannen dömdes i våras till 18 månaders fängelse, för att ha skrivit under falska årsredovisningar i sex bolag. Men SVT kunde gå djupare i företagarens verksamhet, och visa på misstänkta bedrägerier för miljonbelopp i mannens totalt över hundra bolag.

I samband med tingsrättsdomen fick 54-åringen näringsförbud. Samtidigt har ett stort antal nya bolag startats, av en nära släkting till den dömde företagaren. Flera av de nystartade bolagen har även 54-åringen, eller den 34-årige stockholmare som också figurerat i härvan, varit inblandad i tidigare.

Bolagsbedragaren i Blekinge

– Det är helt uppenbart att det är samma personer bakom de här företagen, säger Anders Björkenheim, expert på bedrägeriprevention.

Och varor för ett stort belopp fortsätter att levereras till den 54-årige mannens faktiska bostadsadress i Blekinge.

– Han är känd av polisen, men detta är ekonomiska brott och inget den yttre verksamheten kan göra så mycket åt, om inte fogden vill ha in en bil eller så. Vi har haft kontroller där han bor i olika omgångar, men det är inte mycket vi kan göra, säger en polis med insyn i ärendet.

Telia blåsta på miljoner

Tillvägagångssättet för de misstänkta bedrägerierna är enkelt; med hjälp av uppblåsta årsredovisningar har företagen kunnat köpa stora mängder varor på kredit av olika leverantörer, innan årsredovisningen skrivs ner och bolagsstyrelserna byts ut i flera generationer. På det sättet har bland annat Telia blivit av med mobiltelefoner för miljonbelopp.

– Det är mer komplicerade utredningar när det är bolag inblandade. Man måste hitta en fysisk person som är inblandad, man kan inte åtala bolag. Så det skapar svårigheter, säger Cajsa Ernholdt, gruppchef på polisens bedrägerisektion i syd.

En illustration över hur 53-åringens hundratals bolag är kopplade till varandra genom komplicerade ägarstrukturer och fejkade identiteter. Varje gul fyrkant är ett bolag – linjerna indikerar ägande. Foto: SVT

Nu har tillvägagångssättet till viss del ändrats – i stället för aktiebolag startas kommanditbolag och handelsbolag med komplicerade ägarstrukturer.

– De lämnar inte in någon årsredovisning, utan använder kreditgivarnas aningen för snällt inställda automatgodkännande system, som gör att om de gör mindre beställningar så blir de inte granskade. Och så gör de det ”en masse”, det är en bra bit över 200 kommanditbolag de använder, säger Anders Björkenheim, bedrägeriexpert.

Nya anmälningar kommer in

Tingsrättens fängelsedom har överklagats av såväl 54-åringen som av åklagaren. 54-åringen menar att han blivit hotad, alternativt fått betalt, för att skriva under olika bolagshandlingar och därför ska få gå fri – medan åklagaren vill se ett strängare straff. Hovrättsförhandlingarna är inplanerade till senare i höst.

Samtidigt har nya anmälningar om misstänkta bokföringsbrott upprättats, efter att fler av 54-åringens bluffbolag har gått i konkurs. Dessutom ligger två anmälningar om misstänkt grovt bedrägeri vilande på polisens bord.

SVT har upprepade gånger försökt att nå 54-åringen på olika sätt, utan framgång. Vid en konfrontation i våras hävdade han sin oskuld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet