Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad var det då forskarna hittade på botten? Spela klippet för att höra doktoranden Rolf Warming berätta. Foto: Florian Huber, Rodrigo-Pacheco Ruiz

Efter dykningarna: Här är de nya fynden vid Gribshunden

Uppdaterad
Publicerad

För nästan exakt ett år sedan genomförde ett forskarteam dykningar vid Gribshunden. Bland fynden utmärker sig en vapenkista.

– Det finns inget annat arkeologiskt fynd av en sådan här vapenkista, så den här är helt unik, säger forskaren Rolf Warming.

Efter att en eldsvåda brutit ut ombord förliste Gribshunden strax utanför Stora Ekön i Ronneby skärgård 1459.

Under åren har vraket undersökts flera gånger. För ett år sedan genomförde marinarkeologer från Stockholms universitet och Södertörns högskola de senaste dykningarna.

– Vi var fyra dagar vid vrakplatsen och dokumenterade med 3D olika delar av vrakplatsen, säger Rolf Warming, doktorand vid Stockholms universitet.

”Viktigt för att förstå förlisningen”

Exempelvis kunde de kartlägga en vapenkista som bland annat innehöll blyplåtar och gjutformar, något som var relativt nytt för den tiden.

– Den är också viktig för att förstå förlisningen. Enligt en historisk källa så var det just på grund av att man inte hade erfarenhet att hantera större krutmängder som branden och explosionen hände ombord, säger Rolf Warming.

Varför är det viktigt att undersöka vraket?

– Det kan hjälpa oss att förstå innovationsprocesser som är högst relevanta i dag när man ser på hur snabbt krigföringen ändrar sig med drönare och andra nya teknologier.

Spela klippet ovan för att se vilka fynd som gjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.