Sedan början av 2000-talet har Blekinge haft 1-2 fall av TBE per år. Men förra året var det betydligt fler som smittades av den fästingburna virussjukdomen.
– Förra året hade vi nio stycken fall vilket är ovanligt mycket, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på Blekingesjukhuset.
Rekommenderar vaccination
En del personer som smittas av TBE får inga besvär men sjukdomen kan bli mycket allvarlig då den kan leda till hjärnhinneinflammation med hög feber, kramper, huvudvärk och förlamningar. Därför rekommenderar Landstinget Blekinge att personer som bor eller vistas mycket i riskområden vaccinerar sig mot TBE.
– I Blekinge har vi två riskområden, Aspö och Ryssberget norr om Sölvesborg. Bor du där eller vistas där mycket bör du vaccinera dig mot TBE, säger Bengt Wittesjö.
Ökar i hela landet
Ökningen av TBE är inte unik för Blekinge, utan det har ökat i hela landet. Vanligtvis rapporteras mellan 200 och 300 fall in till sjukvården, men förra året var det närmare 400 fall.
Om man vistas ute i skog och mark bör man vara försiktig men inte orolig för sjukdomen menar Bengt Wittesjö.
– Risken är fortfarande liten att du blir sjuk av någon smitta som fästingarna bär på. Det viktigaste är att kontrollera kroppen och plocka bort de fästingar du ser så fort som möjligt, säger han.