Nu återupptas förhandlingarna i PFAS-rättegången. Foto: SVT

Efter förseningarna – nu startar PFAS-rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattande rättegången efter PFAS-föroreningarna i Kallinge sköts upp i höstas. Men nu är det dags för parterna att mötas.

Det kommunägda Miljöteknik, som levererar dricksvattnet i Ronneby, stäms av PFAS-föreningen som samlat 165 privatpersoner som är målsägande i tvistemålet.

Bakgrunden är att poly- och perflourerade alkylsyror, PFAS, som bland annat finns i brandsläckningsskum, från Blekinge flygflottilj F17 hittades i Kallinges dricksvatten i december 2013.

Vattenskandalen i Kallinge

Blev uppskjuten

Rättegången var planerad att inledas i Blekinge tingsrätt den 10 september. Men efter att ha blivit uppskjuten, då kommunen lämnade in ny bevisning, återupptogs den måndagen den 8 februari.

– Vi har kämpat med detta sedan början av 2014 och så försvann det nästan ytterligare ett halvår av tid. Det känns skönt att nu kommer vår berättelse att få komma fram i tingsrätten, säger PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius.

Rättegången beräknas pågå i 11 dagar.

”Processas på högre nivå”

Men enligt Ronneby kommun är det inte säkert att ansvarsfrågan kommer att avgöras slutgiltigt i tingsrätten. Enligt kommunen kan den i stället komma att tas vidare till hovrätten och eventuellt Högsta domstolen.

– Just i det här ärendet finns det en rad intressanta principiella frågeställningar. Jag ser det inte som uteslutet att det här kommer att processas på högre nivå, säger kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M).

Roger Fredriksson (M) är kommunalråd i Ronneby kommun. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet