Tredelad bild på dels sverigedemokraten Björn T Nurhadi i Karlshamn, dels ett vindkraftverk och dels vindkraftsprojektören Anders Nilsson i Sölvesborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan bli katastrof”, säger Björn T Nurhadi (SD) om Blekinge Offshore. ”En av landets bästa platser att bygga på”, svarar vindkraftsprojektören Anders Nilsson. Foto: SVT och TT

Efter försvarets nej: Oklart hur Karlshamn ställer sig till vindkraftspark

Publicerad

Blekinge Offshore planerar 70 vindkraftverk, 330 meter höga utanför kusten. Men meningarna kring parken skiljer sig åt:

– Kan bli katastrof, säger Björn T Nurhadi (SD).

– En av landets bästa platser, svarar Anders Nilsson.

Blekinge Offshores ursprungliga planer på mellan 500 och 700 vindkraftsverk i havet fick nej från regeringen 2016 efter att Försvarsmakten sa nej. I februari i år lämnade företaget in en ny ansökan.

Den här gången handlar det om 70 vindkraftverk, 330 meter höga för 40 miljarder kronor. Vindkraftsparken är planerad sydost om Hanö i Sölvesborgs och Karlshamns kommuner.

Nytt nej från försvaret

Blekinge Offshore menar att planerna den här gången är anpassade efter Försvarsmaktens invändningar mot det förra projektet. Men även den här gången blir det nej.

I sitt yttrande till Mark- och miljödomstolen i början av juli motsätter sig Försvarsmakten byggplanerna, bland annat med hänvisning till att de stör det militära övningsområdet utanför Blekinges kust.

Politikerna oense

Det är också oklart hur Karlshamn kommer att ställa sig till de nya vindkraftsplanerna. Politikerna är oense och beslutet kommer att tas av kommunstyrelsen i september.

– Det är en komplex fråga och så är det till exempel turismnäringen som kommer påverkas. Detta kan bli en katastrof för turismnäringen, säger kommunstyrelsens vice ordförande Björn T Nurhadi (SD).

– Om Karlshamns kommun använder sin vetorätt får vi ta väck den delen av parken och bygga den del som ligger i Sölvesborgs kommun, säger Anders Nilsson, som är vd på Blekinge Offshore.

Och Försvarsmakten säger nej, vad händer framåt?

– Vi kommer att bemöta försvaret. Det här är en av landets bästa platser att bygga på, säger Anders Nilsson.

Försvarsmakten har avböjt intervju med SVT Nyheter Blekinge om inställningen till Blekinge Offshore och hänvisar till yttrandet till Mark- och miljödomstolen.

I klippet: Politikern Björn T Nurhadi (SD) och vindkraftsprojektören Anders Nilsson drabbar samman om den planerade vindkraftsparken i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.