Eric Wiklund, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund i Karlskrona, vittnar om hätsk stämning under partiets lokala partimöten. Foto: Kristdemokraterna/Facebook

Efter KD-turbulensen – ungdomsförbund bojkottar möten

Uppdaterad
Publicerad

En ”spänd och hätsk stämning” råder i Kristdemokraterna i Karlskrona.

Det menar partiets ungdomsförbund i Karlskrona – som därför vägrar att skicka representanter till styrelsemöten.

Det är fortsatt turbulent inom Kristdemokraterna i Karlskrona och SVT kan i dag avslöja att det återigen riktas kritik mot hur lokalföreningen styrs – den här gången från partiets ungdomsförbund.

Efter upprepade incidenter då KD:s ungdomspolitiker behandlats illa eller nonchalerats på grund av sin ålder, har KDU tagit beslut att inte längre närvara på partiets lokala styrelsemöten.

Det meddelar KDU Karlskronas ordförande Eric Wiklund i en intern skrivelse som SVT Nyheter Blekinge tagit del av.

Pågående konflikt

SVT har i en rad artiklar rapporterat om konflikterna som kantat partiet de senaste åren.

Flera lokalpolitiker valde att lämna styrelsen under 2023 i kritik mot gruppledaren och kommunalrådet Bengt Jönsson, som i sin tur mötts av avgångskrav.

I december 2023 polisanmäldes kommunalrådet Bengt Jönsson för förtal efter att ha spridit rykten om sin partikamrat. Utredningen lades sedermera ner.

Enligt Eric Wiklund är bojkotten inte kopplad till Bengt Jönsson.

– KDU har bara fått stöd från honom. Styrelsen är medvetna om vilka individer skrivelsen rör och Bengt Jönsson är inte en av dem.

”Jättetråkigt”

Gruppledaren och kommunalrådet Bengt Jönsson vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till ordförande Malgorzata Andersson, som bekräftar bojkotten.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Det är viktigt att alla deltar i KD:s arbete, inklusive KDU. Vi ska fokusera på att hitta den bästa lösningen på det. Vi vill att hela förbundet, inklusive KDU deltar på våra möten, säger hon.

Vad tror du ligger bakom deras beslut?

– Jag tror att det är en missförståelse, jag måste prata med KDU och förstå vad som har hänt. Men det måste få ske internt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.